Indeks glikemiczny jest miarą wpływu węglowodanów na poziom cukru we krwi. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, a następnie równie gwałtowny jej spadek. Natomiast te o niskim indeksie sprawiają, że wzrost ten jest stopniowy i długotrwały. Gwałtowne skoki stężenia cukru we krwi nie są zjawiskiem pożądanym dla organizmu. Główną zaletą węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym jest to, że pozwalają one dłużej czuć się sytym, poprzez stopniowe uwalnianie energii do organizmu. Zrównoważony indeks glikemiczny pomaga w leczeniu cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu oraz ułatwia utrzymanie odpowiedniej wagi.
Używając jednocześnie batatów i grochu zapewniamy zbilansowany IG (indeks glikemiczny).
Indeks glikemiczny jest miarą wpływu węglowodanów na poziom cukru we krwi. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym powodują gwałtowny wzrost stężenia glukozy we krwi, a następnie równie gwałtowny jej spadek. Natomiast te o niskim indeksie sprawiają, że wzrost ten jest stopniowy i długotrwały. Gwałtowne skoki stężenia cukru we krwi nie są zjawiskiem pożądanym dla organizmu. Główną zaletą węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym jest to, że pozwalają one dłużej czuć się sytym, poprzez stopniowe uwalnianie energii do organizmu. Zrównoważony indeks glikemiczny pomaga w leczeniu cukrzycy, poprawia poziom cholesterolu oraz ułatwia utrzymanie odpowiedniej wagi.
Używając jednocześnie batatów i grochu zapewniamy zbilansowany IG (indeks glikemiczny).