Ryby to źródło najlepszej jakości białka – lekkostrawnego, o niskim poziomie nasyconych tłuszczów i cukrów
Ryby – źródło wysokiej jakości białka
Wiele produktów zawiera białko – mięso, jaja, mleko i oczywiście ryby, ale nie każde białko jest takie samo, a białko ryb jest najlepsze. Białko ryb jest lekkostrawne, o niskim poziomie nasyconych tłuszczów i cukrów. W związku z tym, że białko ryb jest świetnie przyswajalne, psy trawią je w ponad 90%. W porównaniu – białko z niskiej jakości wołowiny jest trawione przez psy tylko w 50-60%. To powoduje, że ryby są idealnym pokarmem również dla psów, które mają problemy trawienne oraz dla starszych psów z mniej sprawną przemianą materii.
Ryby – naturalne źródło kwasów Omega-3
Kwasy Omega-3 są podstawowym składnikiem pokarmowym. Potrzebujemy ich, lecz niestety nasz organizm nie wytwarza samodzielnie kwasów Omega-3 i dlatego muszą być zawarte w diecie. Występujące w roślinnych źródłach, jak np. olej lniany, kwasy Omega-3 muszą zostać najpierw przekształcone z formy ALA do EPA i DHA. Organizm psa niestety nie posiada enzymów, aby skutecznie przeprowadzić ten proces, dlatego ryby są jednym z najbogatszych, naturalnych źródeł kwasów Omega-3 EPA i DHA.
Omega-3 mają nieoceniony wpływ na nasz organizm:
- wpływają na stan skóry i sierści
- wspomagają serce i układ krwionośny
- wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego
- wpływają na procesy hormonalne organizmu
- warunkują prawidłowy rozwój oczu
- wpływają na prawidłową masę ciała
- wzmagają ruchliwość stawów
- podnoszą odporność i wspomagają mechanizmy obronne organizmu
- przeciwdziałają zmianom nowotworowym i różnego typu alergiom
- łagodzą procesy zapalne
Rozwój mózgu i oczu
Kwasy Omega-3 oraz minerały zawarte w rybach mają istotny wpływ na prawidłowy rozwój mózgu i oczu.
Trawienie i zdrowe jelita
Lekkostrawne białko RYB ogranicza rozwój niepożądanych bakterii jelitowych i jest wskazane dla psów z wrażliwymi żołądkami oraz dla starszych psów z wolniejszą przemianą materii.
Naturalne przeciwutleniacze
Ryby, zwłaszcza łosoś, zawierają naturalne przeciwutleniacze, które eliminują szkodliwe wolne rodniki.