Dlaczego Norwegia?
Czyste wody oraz dobrze uregulowany i kontrolowany przemysł rybny zapewniają wysokiej jakości ryby z certyfikowanych hodowli.
Dlaczego hodowlane ryby?
Nie można zaprzeczyć, że istnieją kontrowersje co do zalet hodowli ryb. Chociaż jest wiele przypadków złej praktyki hodowlanej, nie wszystkie hodowle ryb są takie same. W Norwegii można znaleźć najlepsze hodowle ryb na świecie. Powodem tego jest wysoki poziom regulacji i kontroli. Norwegia jest małym, ale bogatym krajem, który poważnie traktuje ochronę środowiska naturalnego. Norwegia ściśle kontroluje swoje hodowle. Inną powszechną krytyką hodowli ryb jest stosowanie antybiotyków i hormonów wzrostu w celu promowania wzrostu. W Norwegii jest to zabronione!
Zrównoważona produkcja żywności
Odpowiedzialne prowadzenie hodowli ryb stanowi doskonałą okazję do długoterminowej zrównoważonej produkcji żywności – zarówno ludzi, jak i zwierząt. Przemysł jest daleki od ideału, ale ogromne inwestycje w badania i rozwój poprawiają go każdego dnia.
Warto również zauważyć, że ryby hodowlane mają mniejszy wpływ na środowisko niż hodowla zwierząt. Bowiem ryby wymagają 2,9 kg Co2 na kg jadalnej żywności, w porównaniu do 5,9 kg w przypadku wieprzowiny i 30 kg w przypadku wołowiny.
nasz
Łosoś
Główny składnik, którego używamy w naszym karmach to norweski łosoś hodowlany